Na co se zaměřit při výběru nového bytu?

Při hledání a nákupu nového bytu je důležité brát v úvahu několik faktorů, které vám pomohou udělat informované rozhodnutí. Níže uvádíme několik důležitých aspektů, na které se zaměřit při prohlížení potenciálního bytu.

  • Typ vlastnictví:

Zjistěte, zda se jedná o byt v osobním vlastnictví, družstevním vlastnictví nebo například ve vlastnictví svěřeneckého fondu. Každý typ má své výhody a nevýhody, a proto je důležité zvážit, která možnost vám nejlépe vyhovuje.

  • Stav bytu:

U bytu, oproti koupě rodinného domu je výhodou, že si můžete snadno prohlédnout jeho aktuální stav. Během jedné prohlídky je možné posoudit, zda budou v budoucnosti potřeba rekonstrukce, či úpravy. Pokud je byt nedávno zrekonstruován, je důležité zhodnotit kvalitu provedených prací a zvážit, zda odpovídají vašim představám.

  • Stav bytového domu:

Pokud je celý bytový dům nedávno revitalizován a byly provedeny nezbytné úpravy (např. nová fasáda, zateplení, střecha, výtahy), jedná se o pozitivní ukazatel, že se správci domu starají o jeho udržování a majitelé jsou ochotni investovat do oprav. V případě, že je dům ve špatném stavu a neexistují plány na jeho opravu, měli byste si zjistit příčiny a zvážit, zda jste ochotni se s tímto stavem vyrovnat.

  • Finanční situace:

Je důležité zjistit, jak majitelé bytového domu hospodaří s financemi. Pokuste se zjistit, zda jsou ve fondu oprav dostatečné finanční prostředky pro nezbytné údržby a opravy. Zjistěte také, zda jsou přítomné vysoké dluhy, zejména za revitalizace. Tato informace vám pomůže zhodnotit, jaký je stav financí a zda se může projevit na budoucích nákladech spojených s bytem.

  • Družstevní vlastnictví:

Pokud se jedná o družstevní byt, existují další důležité informace, které byste měli získat:

  1. Výše nesplacené anuity: Zjistěte, jaká je výše nesplaceného dluhu na bytě, případně zda je již částka doplacena.
  2. Bankovní úvěr: Mnoho družstev si bere bankovní úvěry na revitalizace domu. Zjistěte, zda na bytě stále existuje nebo zda byl již splacen.
  3. Možnost převodu do osobního vlastnictví: Ujistěte se, zda je možné převést družstevní byt na osobní vlastnictví. Tato informace může ovlivnit vaši schopnost získat hypoteční úvěr.
  • Vlastnictví svěřeneckým fondem:

V případě bytu ve vlastnictví svěřeneckého fondu platí podobná doporučení jako u bytu v osobním vlastnictví. Je však důležité mít na paměti, že banka nemůže poskytnout zástavu na tento typ vlastnictví. Pokud tedy potřebujete financovat hypotečním úvěrem, musíte mít jinou nemovitost, kterou můžete poskytnout jako zástavu, nebo se dohodnout na alternativním financování.

Při výběru nového bytu je vždy dobré konzultovat názor s odborníky a získat co nejvíce informací.

Pokud potřebujete radu ohledně výběru nebo prodeje bytu, kontaktujte nás.

Tým S&L